Orrholmens Historia

Lite om området vi bor i.

Orrholmens historia och dess kulturhistoriska intressanta miljö.

 

Följande står det om kulturmiljön på Orrholmen i kommunens kulturmiljöprogram:

 

Orrholmen har ett högt kulturhistoriskt värde med den tidstypiska arkitekturen och stadsplanen. Området illustrerar på ett tydligt sätt 1960-talets modernistiska ideal och speglar den framtidstro och utvecklingsoptimism

som rådde då. Orrholmen uppmärksammades redan av samtiden för trafiksepareringen som med parkerings-anläggning under mark frilade stora ytor som gjordes till park och grönytor. Där-med förverkligades två ideal från 1960-talets byggande, trafikseparering och "hus i park". Det tillför tillsammans med närheten till vattnet stora miljömässiga värden för området. De gemensamma uterummen har ägnats stor omsorg med offentlig utsmyckning, varierande grönska och lekplatser. Orrleken, den stora parkleken i om-rådet, fick flera efterföljare i Sverige. Orrholmens karaktäristiska siluett, väl synlig i stadsbilden och byggnadernas ljusa fasader - som gett upphov till benämningen "Den vita staden" - är faktorer som starkt förknippas med Orrholmen och som ger området en tydlig identitet och karaktär.

 

 

1968 utnämndes Karlstad till ”Årets stad” av tidningen Expressen. I samband med det kom idén att bygga en parklek utefter den danska modellen som ett minnes-märke av utmärkelsen. Parkleken skulle placeras i stadsdelen Orrholmen, ”den vita staden” som året innan hade stått färdigt för inflyttning. Målet för parkleken var att skapa en pedagogisk genomtänkt lekpark där det även fanns plats för de vuxna. Lekredskapen fick formgivaren Björn Alskog och elever på konstfack i uppgift att utforma under medverkan av barnpsykologisk expertis. Resultatet ansågs lyckad och efter invigningen kom flera delegationer för att besöka parkleken. (Värmlands museum, Parklek – ingen barnlek)

Karlstad kommun har tillsammans med länsstyrelsen i Värmland ansökt om att Orrholmen ska bli riksintresse för kulturmiljövård. Det är riksantikvarieämbetet som utser riksintresse kulturmiljövård, de har ännu inte tagit något beslut angående Orrholmen. Inför ansökan tog Karlstad kommun fram en riksintresseutredning 2010 över Orrholmen.

 

2016 återöppnade Orrleken efter renovering av hus och utemiljö.