A till Ö

Brf Orrholmsstrands A - Ö

En praktisk vägledning för Dig som bor och är medlem i Brf Orrholmsstrand

A

Andrahandsuthyrning

Beträffande uthyrning i andra hand av lägenhet följer vi bostadsrättslagen och hyreslagen. Det innebär att Du måste ha så kallade beaktansvärda skäl för att få hyra ut Din lägenhet. Som skäl beaktas tillfälligt arbete, studier på annan ort, värnplikt eller bostad till nära anhörig. Om Du behöver hyra ut Din bostadsrätt i andra hand ska Du skicka en ansökan om detta till styrelsen. Styrelsen prövar ansökningar och ger tillstånd till uthyrningen såvida inte föreningen har befogad anledning att neka samtycke.

För att styrelsen över huvud taget ska behandla Din ansökan ska Du lämna in blankett för andrahandsuthyrning.

Om Du får tillstånd, tänk då på att:

  • Du är ansvarig för att månadsavgiften betalas.
  • Du är ansvarig för att Din hyresgäst inte stör grannarna.
  • Du bör upprätta ett skriftligt hyreskontrakt med Din hyresgäst.
  • Du bör avtala bort dennes besittningsskydd.

Anslagstavlorna

I foajén finns en anslagstavla, som innehåller uppgifter om vilka som bor i huset och i vilken lägenhet och på vilket våningsplan vederbörande bor.

Vid passagen mot hissarna sitter dessutom två ytterligare anslagstavlor. Den ena av dessa är till för styrelsens meddelanden till de boende och den andra är till för att alla boende ska kunna lämna meddelanden.

Avgifter

Som medlem i föreningen, och därmed indirekt delägare i fastigheten, betalar Du en månadsavgift. Denna avgift är beräknad så att föreningens kostnader för driften av fastigheten ska täckas. Avgiften grundas på det andelstal varje lägenhet har och fördelas på 12 månader och betalas via bank-eller postgiro till Vänerförvaltning som föreningen anlitar för att sköta den ekonomiska förvaltningen.

B

Balkonger

Samtliga balkongen är inglasade med väderskydd. Det innebär också, utöver den bekvämlighet det innebär för innehavaren, att föreningen förbrukar mindre kWh i uppvärmning. Det förutsätter att man när temperaturen understiger 15 gr C vädrar med förnuft. Det är viktigt att se till att spärren till väderskydden fungerar när skydden stängs.

Balkongen får inte användas som grillplats annat än om det är en elgrill som används. Brandfaran är stor och det är obehagligt att få in röklukt i lägenheterna.

Observera att fönsterpartierna inte får lyftas ut.

Barnvagnsutrymme

Ett utrymme för parkering av barnvagnar/barnkärror finns längst in till vänster i garaget på gatuplanet. Rummet är även avsett för cykelparkering.

Bastu

På plan 16 finns en gemensam bastu. I anslutning till bastun finns även en relaxavdelning.

För användningen finns särskilda regler.

Brandsäkerhet

Brandsäkerhet är viktigt. Som ägare av vår fastighet är vi skyldiga att förebygga uppkomsten av brand i brandsäkerhetssyfte.

Inga brandfarliga ämnen får förvaras i källarutrymmet eller i garaget.

Alla branddörrar, med undantag för de som finns vid hisshallarna, måste hållas stängda för att förhindra snabb spridning av brand. Eftersom alla utrymningsvägar måste hållas fria, är det förbjudet att ställa saker i trapphusplanen, i källargångar, framför eller i trappor till särskilda utrymningsdörrar på gatuplanet eller i fria utrymmen utanför källarförråden. Förvissa dig om var brandsläckare finns och läs instruktionerna så att du vet hur det fungerar. Då har Du en bra beredskap om olyckan skulle vara framme. 

Gå aldrig hemifrån utan att kontrollera att alla levande ljus är släckta. Branddörrarna vid hisshallarna stängs automatiskt vid brand.

Föreningen har monterat brandvarnare i samtliga lägenheter. Kontrollera själv batteriernas kondition med jämna mellanrum.

Dessutom är samtliga lägenheter och andra utrymmen försedda med sprinkler. För att förhindra vattenspridning om en sprinkler utlöses av misstag finns ett verktyg i trä till varje lägenhet. Verktyget används för att förhindra att vatten strömmar ut som kan orsaka vattenskada. Det är angeläget att alla som normalt vistas i lägenheten känner till var detta verktyg förvaras.

Se även särskilt dokument i boendepärmen, flik 16, om brandsäkerhet.

Det är viktigt att Du, om brand utbryter, stannar kvar i Din lägenhet och avvaktar att räddningstjänsten hämtar Dig

 Bredband

Sappas bredband 500/500 Mb via fiberkabel finns till varje lägenhet och ingår i månadsavgiften. Du har även tillgång till den digitala omsorgsportalen genom Sappa.

Behöver Du hjälp genom Sappa ringer Du 0770-45 73 47.

C

Cykelrum

Två cykelrum finns med ingång från garageporten i gatuplanet. Det mindre rummet längst in till vänster är även avsett för barnvagnsparkering varför utrymmet för cyklar i detta rum är begränsat. Det större cykelrummet är beläget till höger på gatuplanet.

Eftersom utrymmet är begränsat är det angeläget att inte förvara flera cyklar än som används. Glöm inte bort cyklarna den dag du flyttar från lägenheten.

Cyklar får inte förvaras på andra ställen än dessa två. Cyklar som ställs i källargångar eller i garaget kan komma att flyttas. Detta sker dels av trivselskäl, dels av utrymningsskäl.

 

D

 Dörrar

Dörren till entrén eller garageporten skall vara stängda. Bara när Du bär mycket ut eller in kan de ställas upp. Det är viktigt att man under den perioden ser till att inte obehöriga tar sig in. Det är viktigt att se till att entrédörren går igen vid hård blåst.

E

Ekonomi

Ekonomin är viktig. Det innebär bl a att styrelsen skall bevaka kostnadsutvecklingen på olika kostnadsslag, vid investeringar välja alternativ med bäst ekonomisk totaleffekt, trimma uppvärmningssystemet, söka bästa ränta på föreningens lån mm. Som medlem bidrar Du genom att ständigt ha föreningens ekonomi i åtanke.

Elförbrukning

Elförbrukning är en stor kostnadspost. All elförbrukning i gemensamma utrymmen hamnar på föreningens nota. De flesta utrymmen är utrustade med rörelsevakt. Där sådan inte förekommer är det viktigt att vi hjälps åt att släcka när vi lämnar utrymmet.

Energibesparing

Vår fastighet är än så länge ny. Alla element är via termostat inställda på 21 gr C. Det Du själv kan göra i energibesparande syfte är att vädra förståndigt. Antingen Du gör det via balkongen eller genom att öppna fönster är det smart att ”vädra stort och kort” dvs ställa upp rejält under en kort stund.

F

Fastighetsskötsel

Vår fastighet sköts av Värmlands Fastighetsservice på entreprenad. När det gäller felanmälningar, se ”Felanmälan” nedan.

Felanmälan

När det gäller åtgärder som föreningen ansvarar för eller garantiåtgärder som Consto ansvarar för skall anmälan göras till Michael Huss; michael@huss.com

Frågor

Är det något beträffande fastigheten, lägenheten eller något annat Du undrar över, skriv en lapp och lägg i föreningens brevlåda i postrummet. Du kan också sätta upp en lapp på medlemmarnas anslagstavla.

Frågor kan också ställas till styrelsen, vars mailadresser återfinns på hemsidan.

Föreningsstämma

Ordinarie föreningsstämma hålls före juni månads utgång varje år. På föreningsstämman behandlas bl a styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisningen. Vidare skall styrelse väljas, revisorer och valberedning utses.

Tid och plats meddelas i kallelsen till föreningsstämman, som ska delas ut senast två veckor före stämman. Medlemmarna kan lämna i motioner med ämnen som stämma ska behandla och ta ställning till. Dessa motioner ska vara inlämnade till styrelsen före mars månads utgång.

Styrelsen kan vid behov kalla medlemmarna till en extra föreningsstämma. Det kan också medlemmarna göra om minst 10% av medlemmarna begär det.

Förrådsutrymmen

Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Du ansvarar själv för det som förvaras i förrådet och att det är låst.

Ingenting får förvaras i källarkorridorer eller andra gemensamma utrymmen på grund av utrymningsskäl.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar Värmland. I försäkringen ingår sk bostadsrättstillägg. Det kan vara idé för varje lägenhetsinnehavare att teckna en egen försäkring. Det kan påverka självrisken. Egen hemförsäkring är en annan fråga som är en självklarhet för vars och ens trygghet.

Förvaltning

Bostadsrättsföreningens ekonomiska förvaltning, som innefattar avgifts- och hyresadministration, in- och utflyttningar och den löpande bokföringen, handhas av Vänerförvaltning.

Den tekniska förvaltningen, som omfattar fastighetsskötsel mm, sköts av Värmlands Fastighetsservice på entreprenad.

G

Garage

Garageplatser finns på gatuplanet och på källarplanet. Dessa hyrs ut genom separat hyresavtal med föreningen. Särskilda regler finns beträffande turordning, andrahandsuthyrning, uppställning av mopeder och MC.

Brandfarliga varor eller annat som kan försvåra utrymning får inte finnas i garaget

Vid frågor om uthyrning eller andra frågor som rör garaget kontakta Lena Hertzberg; lenahertzberg@hotmail.com

Glasåtervinning

Se Miljörum.

Grannsamverkan

Goda grannar vill alla ha. Det bästa sättet att få det är att vara en. Visa varandra hänsyn och respektera de ordningsregler vi har.

Grill

Det är bara tillåtet att använda elgrill på balkongerna. Särskilda regler gäller beträffande takterassen

Gym

I rummet innanför postboxrummet finns ett gym med löpband, crosstrainer, motionscykel mm. Gymmet kan användas dygnet runt. När du tränat färdigt torkar du av de redskap du använt.

 

Gästlägenhet

En gästlägenhet finns på plan 5. Ansvarig för bokning av lägenheten är Monica Davidsson, tel 070-241 74 10 eller monicadsson@outlook.com. Särskilda regler finns beträffande bokning, avgift, städning mm

H

Hantverkare

Vid rörmokeriarbeten som kräver avstängning av vattnet ska övriga boende i god tid underrättas om dag och tid. Eftersom det finns separat avstängning i varje lägenhet lär inte detta behöva inträffa särskilt ofta.

Generellt gäller att störande arbeten inte får utföras före kl 07.00 eller efter kl 22.00 och helst inte under helger. Förvarna genom anslag på anslagstavla på entréplanet. Meddela dag och klockslag för arbetets början och slut. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att allmänna utrymmen städas om det hamnat skräp där i samband med reparation i lägenheten eller av andra skäl.

Se även Renovering och Ordningsregler.

Hemsida

Föreningen kommer att öppna en egen hemsida. Meningen är att det ska innebära en ökad service till Dig som medlem i föreningen. På hemsidan lägger styrelsen ut information om stadgar, ordningsregler, instruktioner, aktuell information mm. Du kan också ställa frågor till styrelsen via hemsidan.

Hemsidan nås på detta sätt:  

https://orrholmsstrand.bostadsratterna.se/

Användar namn : BRF orrholmsstrand

Lösenord : 12121212

Husdjur

Att ha husdjur kräver att ta ansvar för dem och de situationer som kan uppstå. Det finns människor med allergi mot pälsdjur och det finns de som känner rädsla inför djur. Detta kräver att alla husdjursägare har sina ”skötebarn” under uppsikt och att man håller rent efter dem.

Hänsyn

Se Ordningsregler.

I

Inbrott

Inbrott vill vi helst slippa. Tyvärr har stölder redan skett i vår fastighet. Att hålla ögonen öppna kan vara en förebyggande metod.

Var uppmärksam på uppställd entrédörr och uppställd garageport. Se till att dörrarna stängs efter Dig. Om Du upptäcker inbrott ska Du kontakta styrelsen. Ring polisen om Du ser något misstänkt.

Informationsmöten

Vid behov kan informationsmöte komma att hållas. Syftet är att medlemmarna ska få information om aktuella och viktiga frågor. Det är också ett sätt för styrelsen att få till diskussion kring aktiviteter och frågor under pågående verksamhetsår.

Internet

Se Bredband.

K

Kabel-TV

Bostadsrättsföreningen har genom avtal med Sappa tillgång till ett basutbud som alla kan se utan extra kostnad. Kostnaden ingår i avgiften till föreningen. Det aktuella basutbudet finns på Sappas hemsida. Basutbudet kan kompletteras med digitala kanaler genom avtal med Sappa till en kostnad som man betalar själv. Problem med TV-bilden anmäls till Sappa. Aktuellt telefonnummer finns på anslagstavlan i entréhallen.

Se även Bredband.

Källarförråd

Se Förrådsutrymmen.

Köksfläkt

Varje lägenhet har en spiskåpa. Detta är ingen köksfläkt. När den sätts på öppnas ett spjäll för ventilation. Systemet kräver för bästa funktion att balkongdörrar och fönster är stängda.

L

Larm

Vid akutsituation – brand, personskada eller dylikt – ring SOS tel 112.

M

Miljörum

I miljörummet på gatuplanet, med ingång från trottoaren, finns kärl för matavfall, restavfall (brännbart), pappersförpackningar, tidningar, metallförpackningar, färgat och ofärgat glas samt plastförpackningar. Där finns även behållare för batterier, lågenergilampor, lysrör och visst mindre elavfall. Där kan Du också hämta påsar till matavfallet.

N

Nycklar

Lägenhetsnyckeln passar till såväl lägenheten som till alla gemensamma utrymmen.

Reservnycklar liksom taggar kan beställas genom styrelsen.

Nyinflyttad

Som nyinflyttad ska Du känna Dig hjärtligt välkommen. Om Du inte redan har fått besök av ordföranden i föreningen eller någon annan i styrelsen så kommer Du att få det inom kort. Då kan Du få information om vad det innebär att bo i vår bostadsrättsförening.

O

Ohyra

Det förekommer även i vårt moderna tidevarv att ohyra av olika slag dyker upp i hemmet. Skulle Din lägenhet drabbas, eller om Du upptäcker ohyra i något gemensamt utrymme är Du skyldig att genast kontakta xxxxxxx, som i sin tur kontaktar Anticimex.

Ombyggnad

Se under Renovering

Ordningsregler

Vi måste vara särskilt hänsynsfulla mot varandra före kl 07.00 och efter kl 22.00. Under dessa tider är det inte lämpligt att spela hög musik eller att borra eller spika i väggarna. Prata gärna med grannarna om Du skall ha fest. För övrigt är det sunt förnuft som gäller, dvs vi behandlar våra grannar som vi vill bli behandlade själva.

Störande byggnadsarbete ska inte förekomma efter kl 18.00 på fredagar och inte heller under lördag och söndag.

Se även Störande grannar.

P

Pantförskrivning

Om Du belånar Din bostadsrätt ska pantförskrivning registreras hos xxxxxxxx, som skickar en bekräftelse samt vidimerad kopia av föreningens registreringsbevis till banken. Vid lösen av lån ska kvitto eller makulerad pantförskrivningshandling visas upp för xxxxxxxxx, så att pantförskrivningen kan avregistreras.

Pappersåtervinning

Det finns kärl för returpapper i vår miljöstation. Har Du stora mängder returpapper eller emballagekartong rekommenderas att Du använder kommunens återvinningsstationer. På så vis hjälper Du föreningen att hålla kostnaderna nere. Föreningen betalar för varje fyllt kärl i miljöstationen.

Parkering

Föreningen har inga andra uppställningsplatser för bilar och MC än de som finns i garaget på gatuplanet och källarplanet.

I övrigt se Garage.

Porttelefon

Om Du blir uppringd via porttelefonen och önskar släppa in vederbörande, tryck på 5 på Din telefon så öppnas entrédörren.

Porttelefonen har nummer 010-138 08 88.

R

Renovering

Funderar Du på att renovera eller bygga om i Din lägenhet? Då är det en hel del att tänka på. Exempelvis kräver vissa förändringar bygganmälan eller bygglov och många arbeten måste av försäkringsskäl utföras av behörig personal.

Ändringar i form av ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten eller ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten kräver alltid skriftligt godkännande av styrelsen i bostadsrättsföreningen. För ärenden som kräver bygganmälan eller bygglov erfordras alltid styrelsen tillstånd.

Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem.

Alla arbeten ska alltid utföras av godkända och certifierade hantverkare med F-skattsedel.

Se även Hantverkare, Ombyggnad.

Relaxavdelning

Se Gym.

Revisorer

En bostadsrättsförening måste ha revisorer för granskning av bokslut och resultatdisposition. Revisorerna ska också inför årsstämman ta ställning till om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret. En extern och en intern revisor krävs.

Rökning

Numera är det självklart att alla gemensamma utrymmen i huset hålls rökfria. Det är också ett önskemål att rökning på balkonger undviks.

S

Stadgar

Föreningens stadgar följer i stort Sveriges Bostadsrättsföreningars Centralorganisations standardstadgar.

Stadgarna finns i separat tryck samt för föreningens hemsida.

Styrelse

Styrelse väljs av medlemmarna vid Föreningsstämman. Förslag till val läggs inför stämman av en vid föregående stämma utsedd valberedning.

Städning

Städningen i våra gemensamma utrymmen sköts av Värmlands Fastighetsservice. Entréer och hissar städas en gång per vecka. Vid särskilt slaskig väderlek kan detta utökas. Men, det ligger i allas intresse att det är rent och snyggt i de gemensamma utrymmena. Låt oss därför hjälpas åt att hålla så snyggt och prydligt omkring oss som möjligt.

Det har visat sig att det är extra blåsigt utanför entrén och garageporten vilket gör att löv och annat skräp blåser in om dörren står öppen en stund. Det finns städutrustning på entréplanet. Om Du är orsak till att exempelvis entrén belamras av löv är det önskvärt att Du sopar rent efter Dig.

Störande grannar

Som regel är det obetänksamhet som ligger bakom när grannen stör. Det brukar vara avhjälpt med en påringning. Hjälper inte det bör Du meddela styrelsen skriftligt, med tydligt angivande av datum och klockslag varje gång. Detta är en förutsättning för att kunna vidta rättsliga åtgärder mot störande grannar.

Steg 1: Påringning hos den som stör.

Steg 2: Ordföranden kontaktar den störande.

Se även Ordningsregler.

Synpunkter

Att ha åsikter och synpunkter är bra. Formulera gärna Dina tankar i ett brev till styrelsen eller via e-post. Styrelsen behandlar Dina frågor vid ett styrelsemöte. Därefter tar styrelsen kontakt med Dig och meddelar vad styrelsen kommit fram till när det gäller Din fråga.

Säkerhetsdörr

Alla lägenheter har säkerhetsdörrar. De ger ett gott skydd vid brand och inbrottsförsök. Dörrar till källarutrymmen är sk branddörrar och ger ett mycket gott skydd vid brand (se till att de alltid är stängda).

T

Takterass

På våningsplan 5 finns en gemensam takterass med ett gemensamt växthus. För skötseln finns en grupp utsedd.

I övrigt,se särskilda regler för Takterass och växthus.

Tillträde till lägenheten för tillsyn eller arbete

Bostadsrättsföreningen har rätt att få tillträde till lägenheten när det behövs för att utöva tillsyn eller utföra arbete. Om bostadsrättsinnehavaren underlåter att bereda föreningen tillträde till lägenheten när det behövs kan det förordnas om handräckning. Detta framgår av  (finns inte i våra stadgar………..)

Trivsel

Trivsel innebär bl a att föreningen har en trivsam miljö i gemensamma utrymmen med sittgrupper och soffor, rent och städat i trapphus och hissar samt god stämning grannar emellan.

Trygghet

Trygghet innebär bl a att styrelsen uppmanar alla att hjälpa till med tillsyn av att entrédörr och garageport hålls stängda och att hålla öron och ögon öppna för objudna ”gäster” mm.

U

Underhåll

Du, som bostadsrättsinnehavare, ansvarar för att Din lägenhet hålls i ett fullgott skick. Föreningen ansvarar genom styrelsen för att fastigheten hålls i ett lika fullgott skick. Detta gör styrelsen genom att upprätta underhållsplaner och även löpande vidta förbättringsåtgärder. Se hemsidans dokument angående bostadsrättsinnehavarens respektive föreningens ansvar.

Underhållsplan

Styrelsen upprättar årligen en underhållsplan. Den första tiden efter att en nybyggd fastighet tagits i bruk är denna av naturliga skäl inte särskilt omfattande. Behovet växer med åren. Planen skall omfatta insatser som syftar till att bibehålla den standard som fastigheten har idag. Underhållsplanens innehåll föredras och beslutas på föreningens årsstämma.

Utrymningsvägar

Utrymningsvägarna är markerade med skyltar. Från källarplanet finns extra trappor till dörrar på markplanet som bara skall användas vid utrymning. Dessa dörrar får inte användas vid andra tillfällen. Från respektive våningsplan gäller att det är spiraltrappan som är utrymningsväg. Den vänstra hissen tjänar även som brandhiss.

V

Valberedning

Vid varje årsstämma utses en valberedning som ska föreslå kandidater till styrelsen och revisorer. Årsstämman väljer därefter.

Valberedningens namn finns på hemsidan. Du kan vända Dig till valberedningen om Du har förslag till kandidater.

Vattenförbrukning

Varje bostadsrättsinnehavare betalar genom individuell mätning för sin förbrukning av såväl sitt kallvatten som sitt varmvatten, på samma sätt som alltid skett när det gäller elförbrukning.

Den vattenförbrukning som sker i gemensamma utrymmen, exempelvis genom duschrummet i anslutning till gym och bastu, belastar dock föreningen. Det är därför angeläget att Du tänker på förbrukningen när Du använder dessa utrymmen på samma sätt som när det gäller Din egen lägenhet.

Verksamhetsidé

En verksamhetsidé talar om vad vi gör och vad det ska leda till. Någon verksamhetsidé har än så länge inte antagits för vår förening.

Verksamhetsplan

Styrelse upprättar inför varje verksamhetsår en verksamhetsplan. Den ska innehålla föreningens vision, verksamhetsidé, mål, handlingsplan, underhålls-och utvecklingsplan.

Eftersom nuvarande styrelsen tillträdde mitt under löpande verksamhetsår har någon verksamhetsplan ännu inte upprättats.

Växthus

Se Takterass.

Å

Årsstämma

Se Föreningsstämma.

Återvinning

Återvinning av glas, papper mm, se under rubrikerna Glasåtervinning och Pappersåtervinning och Miljörum.

Ö

Överlåtelse av bostadsrätt

När Du säljer Din bostadsrätt ska ett exemplar av överlåtelsehandlingarna (köpeavtal, gåvobrev, bouppteckning) skickas till styrelsen. Styrelsen ska godkänna in- och utträdesansökan. Om bostadsrätten är pantförskriven måste denna först avnoteras. Om köparen ska överta lånet måste långivaren skriftligen godkänna detta.